Filipojakubská noc - (šablona ke stažení)

Filipojakubská noc, také známá jako Filipova noc, je tradiční slavnost, která se koná v noci z 30. dubna na 1. května. Původně se jednalo o keltský svátek Beltane, který slavil návrat jara a obnovu života v přírodě. V některých oblastech Evropy se tento svátek slaví dodnes, a to například ve Skotsku, na Irsku nebo ve Walesu.

V českých zemích se tradice Filipovy noci rozšířila v 16. století. V té době se v noci z 30. dubna na 1. května konaly různé lidové zvyky, jako například rozdávání máje, tance kolem máje, skákání přes oheň a podobně. Postupem času se do tradice začaly vmísit i prvky křesťanského svátku svatého Filipa a svatého Jakuba, kteří mají svátek 1. května.

Během Filipovy noci se také tradičně pečou koláče nazývané "filipojakubské", které mají podobu kříže a jsou zdobené mandlemi a cukrem. 

Filipova noc byla v minulosti spojována také s čarodějnictvím a magií. Lidé věřili, že v této noci jsou vrata mezi světem živých a mrtvých otevřena a duchové se mohou vrátit zpět na zem. Kvůli tomu se Filipova noc stala oblíbeným časem pro věštění a čarování.

Dnes je Filipova noc spíše tradičním lidovým svátkem a slaví se především ve venkovských oblastech Čech, Moravy a Slezska. Lidé se setkávají s přáteli a rodinou, tancují kolem máje, pečou filipojakubské koláče a užívají si začátek jara.

K oslavám patří také dnes již tradiční pálení čarodějnic nebo čarodějnické slety na Petrových kamenech v Jeseníkách (pamatujete, odkud pocházím?)

Už máte připraveno koště? Pokud se letos na slet nechystáte, vyrobte si doma pro příjemnou duchařskou atmosféru třeba jednoduchou lampičku z papíru - videonávod najdete na našem Instagramu - ZDE.

Šablony k výrobě lampičce najdete ke stažení v odkazech níže:

Lampička - základ 

Čarodějnice a netopýři

Pár tipů k výrobě:

  • budete potřebovat papír - lépe tedy trošku pevnější, ale musí se dobře ohýbat - na něj si vytisknete šablony
  • nůžky můžete použít jakékoliv
  • lepidlo je ideální Herkules
  • pečící papír musí být světlý